Vijesti i priopćenja

"Anđeli"

U prostoru Demokratskog rasadnika, u nedjelju 29. ožujka 2015. godine održala se promocija zbirke pjesama pod nazivom "Anđeli" Brune Došena.

Večer Poezije

Dana, 28. ožujka 2015. u prostoru Demokratskom rasadniku se održalo čitanje DUHOVNIH pjesama gospođe Ane Frketić.

Večer poezije u Demokratskom rasadniku

Izložba slika "RIJEKA KOJA ZBLIŽAVA" - Dražen Turković

U prostoru Demokratskog rasadnika, 12. ožujka 2015. održana je izložba slika pod nazivom "RIJEKA KOJA ZBLIŽAVA" akademskog slikara Dražena Turkovića. Izložbu je otvorio i kroz izložbu vodio povjesničar umjetnosti Iztok Premrov.
Dražen Turković rodio se 17. studenog 1950. godine u Pribanjcima, selu blizu Bosiljeva, gdje provodi djetinjstvo uživajući u blagodatima rijeke Kupe. Osnovnu školu pohađa i završava u Vodnjanu, nakon čega upisuje Školu primjenjenih umjetnosti u Ljubljani (1967.-1971.). Obrazovanje nastavlja na Likovnoj akademiji Brera u Milanu i diplomira 1975. godine.
Izložba slika ostaje otvorena do 04. travnja s radnim danom od 08 - 15 sati

Tribina - "Pčelarstvo kao komponenta održivog razvoja stočarstva"

Gradska organizacija ORaH-a Duga Resa održala je u petak 6. ožujka 2015. u prostorijama Demokratskog rasadnika tribinu na temu PČELARSTVO KAO KOMPONENTA ODRŽIVOG RAZVOJA STOČARSTVA.
Voditeljica tribine dr. vet. med. Željka Kasunić istaknula je kako održiva poljoprivreda predstavlja temeljnu, multifunkcionalnu i strateški vrlo važnu granu privrede Republike Hrvatske. Održiva poljoprivrede potiče zaposlenost, izvor je primarne sirovine i potiče razvoj ostalih industrijskih sektora te uslužnih djelatnosti uključujući turizam.
U zanimljivoj prezentaciji, gospođa Kasunić je naglasila kao je pčelarstvo specifična grana stočarstva u kojoj pčelar nije nužno vezan za vlastito zemljište što olakšava razvojni put pčelara te uz ispravno korištenje državnih poticaja, brendiranje i katalogiziranje izvornih hrvatskih proizvoda, uzgoj pčela može prerast u dostojan rad koji zauzvrat jamči odgovarajuću socijalnu zaštitu, dostatna primanja i zdrave radne uvjete. Duga Resa je zbog svog geostrateškoga položaja vrlo plodno tlo za razvoj pčelarske djelatnosti što potvrđuje i rastući broj članova u lokalnoj Udruzi pčelara.
Svojom prezentacijom tribini se pridružio i profesionalni pčelar iz Zagreba g. Marko Mašić koji je prisutnima iznosio svoja vlastita iskustva o eko pčelarstvu, naglasivši važnost održavanja zdrave i zadovoljne pčele prirodnom hranidbom, obzirom da je danas vrlo česta pojava hranidba pčela šećerom, što je apsolutno nedopustivo i neodrživo!
„Kako je poljoprivreda jedna od tri najvažnije gospodarske politike ORaH-a (uz energetiku i vodno gospodarstvo), ova tribina je tek prva u nizu u organizaciji GO ORaH-a Duga Resa. U narednom periodu obuhvatiti ćemo i ostale teme interesantne našim sugrađanima cilju informiranja i edukacije“ – izjavila je gđa Vesna Brozović, v.d. predsjednice GO Duga Resa.