Vijesti i priopćenja

Promocija knjige "Poćupali se maćki" Damira Valenta

" Nakon izvrsnog prvjenca "Ministranti vanjskih poslova " Damira Valenta - Dade, popularni voditelj na Radio Mrežnici donosi, u novoj knjizi "Poćupali se maćki" pregršt svježih duhovitih jezičnih akrobacija u kojima se krije mnogo pouka, poduka i poruka, a sve je začinjeno šeretskom ležernošću i lucidnim, vragolastim iskricama koje nestašno iskaču iz gotovo svake rečenice"

napisao je u izvrsnom predgovoru knjige Vladimir Halovanić.

Što drugo još napisati već, dođite, počujte, pročitajte ... i zaboravite na sve brige jer tu su Dadini (O)BLOZI koji ovu našu svakodnevnicu čine podnošljivijom i ljepšom!

Inicijativa MAME u demokratskom rasadniku

Dana, 20.11.2014. u Demokratskom rasadniku organiziran je okrugli stol pod nazivom "Inicaijativa mame". Zadovoljne mame, a čini se i gradska vlast u Dugoj Resi na čelu s gradonačelnikom, zaključak da treba razgovarati, ali i da platni razredi nisu tema "uklesana u kamen", zaključak je to tribine koju je u Dugoj Resi organizirala Inicijativa mama koje se bore za prava i dostojanstvo djece.
Dva su moguća raspleta situacije; Grad će nekim korisnicima proračuna koji su na istoj "blagajni" s vrtićem, a to su škole, sport i kultura predložiti da popuste. Druga je opcija da oni roditelji koji sada plaćaju 750 kuna ubuduće plaćaju 850 kuna kako bi s većom cijenom pomogli onima koji su socijalno ugroženi, a riječ je o 47-ero djece čiji su roditelji u najnižem cjenovnom razredu.Gradonačelnik Baršić pak kaže da u ovom trenutku ne može reći ni da, ni ne za povratak platnih razred, ali i da se Duga Resa ne može uspoređivati s Karlovcem, osobito u visini proračuna.
- Hoćemo li ovima koji plaćaju 750 dizati cijenu na 850, bit će stvar Upravnog vijeća. Može biti da će ovih 260 roditelja koji plaćaju sad 750 kuna, imati veću cijenu kako bi pomogli ove koji su socijalno ugroženi. No moj je princip da takvi idu u Centar za socijalnu skrb. Neću sada reći ni da ni ne za platne razrede. Svi će ići s cijenom vrtića gore, to je nešto što čeka sve gradove.

Zadovoljna sam jer smo postigli dijalog, rekla je u ime Inicijative Blanka Zoretić. O stavki platnih razreda ćemo razgovarati.Drago mi je što se danas pokazalo da je to tema koja nije "uklesana u kamen" i da se o tome dade razgovarati.

Putovanje kroz pet kontinenata

Dugoreška publika mogla je sinoć ( 17.11.2014.) u Demokratskom rasadniku u organizaciji Gradske knjižnice uživati u zaista lijepom i inspirativnom predavanju svjetskog putnika i putopisca Tomislava Perka. S tisuću eura obišao je pet kontinenata i proveo tisuću dana ljeta, kako je sam okarakterizirao to putovanje, i napisao svoj prvi prvjenac „1000 dana proljeća“.

Na upit publike koji su mu sljedeći planovi, odgovorio je Novi Zeland. Kao zaključak i najveću vrijednost tog putovanja naveo je da mu je povratak u domovinu, Hrvatsku, potvrdio kako je naša zemlja doista lijepa i kako na jednom malom prostoru ima toliko ljepote da tu ljepotu i raznovrsnost trebamo cijeniti i sačuvati!!!

 

Trgovanje ljudima u Demokratskom rasadniku

U srijedu, 12. studenoga 2014. godine u Demokratskom rasadniku održano je predavanje na temu Trgovanje ljudima. Predavanje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa u suradnji s PU Karlovačkom, za učenike Srednje škole Duga Resa.
Predavanjem, isprepletenim sa dva filma snimljena na temu prisilnog rada, zorno je učenicima prikazana ona druga strana naše stvarnosti koja se ne događa negdje drugdje već tu, svuda oko nas.

Na ovaj način nastojalo se mladima skrenuti pozornost na to da se iza oglasa u kojima se nudi laka zarada u kratkom vremenu, nerijetko kriju razne organizacije koje se bave prostitucijom ili prisilnim radom...

Uz predavanje u Rasadniku je postavljena i izložba fotografija na temu trgovanja ljudima.

Zajednički o ljubavi

U srijedu, 05. studenog u Demokratskom rasadniku prikazan je zajednički projekt Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa te Dječjih vrtića u kojem je sudjelovalo stotinjak djece.
Povodom Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine u znaku ljubavi pod motom “O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi”, djeca vrtićke dobi govorili su o svom doživljaju ljubavi, a psihologinja Linda Furač održala je predavanje na temu ljubavi ” Ljubav – što je to?”. U sklopu projekta otvorena je i izložba dječjih radova na temu ljubavi i doživljaju tog osjećaja slikanog u tehnikama tempera i uljni pastel.