Vijesti i priopćenja

Predstavljen natječaj "Naš doprinos zajednici"

U četvrtak, 18.09.2014. godine u Demokratskom rasadniku predstavljen je Natječaj "Naš doprinos zajednici" u Karlovačkoj županiji. Natječaj je predstavila Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz Pule. Zaklada navedeni Natječaj raspisuje na temelju Sporazuma o partnerstvu u provedbi proširenog Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u RH potpisanog s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i to za područje 5 županija: Istarsku, Primorsko-goransku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Osim predstavljanja Natječaja, Maja Vinski iz LAG-a Vallis Colapis predstavila je Program podrške razvoju civilnog društva MRRAK. 

Ugodna večer uz poeziju i slike

U petak, 12.09.2014. g. u Demokratskom rasadniku dugoreškoj publici predstavile su svoje stvaralaštvo dvije žene, gošće iz Splita, Lidija Leskur i Blaženka Jukić. Lidija se predstavila pjesmama (autorica dvije zbirke pjesama , objavljene pjesme i u zborniku duhovne poezije “Srce Isusa i Marije”), a Blaženki je ovo četvrta samostalna izložba pod nazivom “Vječni trenuci”. Uz likovna djela nastala u tehnici ulje i akril čitane su i pjesme B. Jukić .
Obje žene, obje umirovljenice aktivno provode svoje dane jer kako napisa Lidija /Nemaš vremena biti nesretan/pješčani sat života ti istječe/pa pretoči ti svoje tuge/u spektar duginih boja/.

Lidija i Blaženka članice su splitskih udruga “MI” Zlatna dob, te Umjetničko likovno-književne unije “Vlaho Bukovac”.

Lidija Leskur rođena u Kotoru, živjela u Herceg Novom, Bugojnu, Njemačkoj , diplomirala vanjsku trgovinu, a od 2011. godine je u mirovine. Od te godine članica je ogranka Matice Hrvatske u Splitu, sudjeluje na brojnim pjesničkim manifestacijama , a i sam organizira skupna i samostalna pjesnička događanja u ULKU -u “V. Bukovac”.

Blaženka Jukić, rođena u Katunima, a život i radni vijek provodi u Splitu. Po zanimanju trgovac. Odlaskom u mirovinu 2006. g. počinje se baviti slikanjem i prve slikarske poteze kista uči u likovnoj radionici ak. slikara Tihomira Bašića, a zatim u udruzi “MI” kod ak. slikarice Mirjane Lukić. Kako je u predgovoru kataloga napisao Slobodan Jović, predsjednik ULKU-a “V. Bukovac”, “Likovni izričaj Blaženkini slika pokazuje “eksploziju boja” u svjetlosti i koloritu.Raznolikost njenih slika pokazuje bogatstvo njene mašte.”

Kao gosti iznenađenja te večeri bili su Branko Antunovićiz Benkovca i Nikola Marinović iz Zadra, koji su govorili svoje pjesme u kojima je opjevana Dalmacija i jug, a anegdotama i satirom izmamili su smijeh nazočnih.

Predstavljanje Natječaja "Naš doprinos zajednici"

Prestavljanje knjige "Tragovima predaka - povijest loze Perušić"

Održana premijera filma "Glas sela" Andrew Norrisa

U petak 05.09.2014. g. u Demokratskom rasadniku održana je premijera filma "Glas sela" autora Andrew Norrisa, "Engleza iz Bukovlja". Riječ je o zadnjem filmu iz serije dokumentarnih filmova "Scene iz sela".

U sklopu programa Ženska udruga Bukvice organizirala je izložbu svojih ručnih radova.